Happy Halloween!

Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

HalloweenHallowe'en
 
Själv så har jag Halloween- pysslat lite och resultet blev dessa "Ha en BUuusig Halloween" kort som förhoppningsvis trillar ner i olika brevlådor under morgonen! (Hoppas att ni inte läser detta först bara ;)!





Vad man kan göra med lite papper, lim å penna...


Efter jobbet idag åker jag och N till Härjedalen, Vitvattnet för att hälsa på bekanta till N. Hoppas på någorlunda hyffsat väder för det blir en lååång biltur! ;) Så pappa....om jag inte ringer på lördag så vet du varför, å hälsa mamma!

Ha nu en riktigt trevlig helg!!!


Kommentarer
Postat av: Maria Andersson

Anders öppnade för några ungar som sa "bus eller Godis" i går. Han beklagade att han inte hade något godis! Sa att "Det får väl bli Bus, då" och såg låtsat bekymrad ut...



Ungarna såg precis lika bekymrade ut, det ingick inte i deras planer att busa... Så typiskt svenskt att bara ta den positiva delen av traditionen, att göra den lite lagom anpassad :-)

2008-10-31 @ 09:31:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback