Fettisdagen 2009!

Fastlag

kallas tiden före fastan. Den omfattar de tre dagarna närmast före fastan: fastlagssöndagen, blåmåndag och fettisdag. Den är sedan medeltiden en tid för fest, upptåg och frosseri. Innan man måste avstå från köttet tog man farväl av det genom att frossa i fett och att klä ut sig. Ordet karneval betyder ju farväl till köttet. Idag har vi endast kvar seden att äta kaloririka fastlagsbullar, som också kallas fettisdagsbulle eller semla. Från början åt man dem endast under fettisdagen och senare på tisdagar under fastan på djup tallrik med mjölk och kanel, men idag äter man fastlagsbullar när de bjuds och oftast utan mjölk.


Tror vi ska baka lite semlor med knattarna idag på jobbet! Vi får se...

Ha det gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback