En produktiv dag!
-Planterat om Gurka, Paprika, Gojibär och Melon till lite större krukor.
-Bakat Morotsbröd. Har inte testat reseptet förut, men det blev riktigt bra! :)

Både goda och nyttiga morotsbullar.
Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Tid: 1 h 45 min
24 bullar eller 2 limpor
Du behöver:
- 1 pkt (50 g) jäst för söta degar
- 50 g smör
- 5 dl vatten
- 1 ½ tsk salt
- 1 dl vetekli
- 1 dl solrosfrön
- ½ dl linfrön
- 4 dl rivna morötter
- 3 dl grahamsmjöl
- 6-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
- Gjort matlådor med spagette och köttfärssås.
- Gjort köttfärspiroger. De blev också bra! Istället för att använda gaffel, gorde jag en calsone stängning. Tycker de läcker mindre då... ;)
Pirogfyllning

Piroger är gott! Det här receptet tar lite tid att göra men det blir många och goda portioner och pirogerna går bra att frysa. Receptet på pirogdeg innehåller grahamsmjöl för att göra pirogerna nyttigare och matigare.
Tid: 2 ½ timme
10 portioner
Du behöver:
Pirogdeg med fullkorn:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk socker
- 2 tsk salt
- 5 dl grahamsmjöl
- 7 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 ägg
Pirogfyllning 1 (Tid: ca 15 min):
- 250 g köttfärs (blandfärs, nötfärs eller fläskfärs)
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk chilisås
- 1 tsk salt
- 1 krm pepparmix eller grovmalen svartpeppar
Sen däckade jag i sängen med en bok, och nu ska jag titta på "Van Veeteren, borkmans punkt". Ska nog ta en pirog som kvällsfika...
Ses imorgon!
Vad duktig du är! å vad gott det lät! :)